Ikke sælge skindet før bjørnen er skudt

Man skal ikke sælge skindet før bjørnen er skudt, ved du nok. Åh ja, hvor har man hørt mange fortælle dét, i en måske lidt belærende tone. For det er jo tit og ofte en venskabelig løftet pegefinger, at man måske er ved at tage munden lidt for fuld for hurtigt, og dermed komme til at love noget, man måske ikke helt kan holde.

Man skal ikke sælge skindet før bjørnen er skudt

Ordsproget “Man skal ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt” er en gammel og klog advarsel mod at tage noget for givet, før det er fuldstændigt sikkert eller afklaret. Dette maleriske udtryk bruges ofte som en påmindelse om ikke at foregribe begivenhedernes gang eller basere beslutninger på forhåbninger snarere end kendsgerninger. Hvorfor man lige har valgt en bjørn til ordsproget er et spændende spørgsmål at stille sig – måske fordi en bjørn virker som noget, der kan være lidt af en udfordring, og man derved sætter fokus på, at man kan love lidt for meget på en lidt for usikker grund. Det ville i mere daglige analogier være være oplagt med f.eks. et får eller lam, eller andet husdyr i den typiske danske stald. Her ville et lammeskind være mere oplagt. (Se forøvrigt et lækkert udvalg af lammeskind på vores samarbejdspartners side!).

Billedet af at sælge skindet, før bjørnen er skudt, stammer fra jagtverdenen, hvor jægere traditionelt ville vente med at sælge pelsen fra et nedlagt dyr, indtil de var sikre på, at de havde succes med jagten. At gøre det før tid ville være en risikabel handling, da det ikke kan garanteres, at jagten ville ende med succes.

Ordsproget har en bred anvendelse og kan bruges i mange sammenhænge. Det advarer mod overoptimisme og opmuntrer til forsigtighed og realisme. Det minder os om vigtigheden af at være tålmodig og afvente konkrete resultater, før vi drager konklusioner eller handler på antagelser.

 

Et ordsprog, som bliver brugt meget

I en verden, der konstant skifter, og hvor usikkerhed er uundgåelig, fungerer dette ordsprog som en påmindelse om, at vi ikke altid har kontrol over fremtiden, og at det er klogt at være opmærksom på de aktuelle omstændigheder, før vi træffer beslutninger. Så næste gang fristelsen opstår for at fejre for tidligt eller tage noget for givet, kan det være værd at huske på dette gamle råd: Man skal ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt.

Billedet viser to t-shirts med danske ordsprog og sjove illustrationer. Disse er ovenpå et billede af unikke tegninger, som efterfølgende er blevet til de illustrationer, som er på de to hvide t-shirts med tryk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *