Ugleset

Ordsproget "at være ugleset", hvor der er en tegning af en ugle med solbriller. Talemåden ugleset er skrevet på engelsk som "I am owlseen".

At være ugleset kan være en knap så sjovt ting. Udtrykket er gammelt og oprinder helt tilbage fra dengang, man havde ulve i Danmark. Derfor var udtrykket også dengang, at man var “ulveset”. Beslægtningen er stor til udtrykket “der er ugler i mosen”. I gamle dage så man ulve som mystiske og uhumske dyr – man kunne ikke lide ulve, da de var griske rovdyr som jagede ens kvæg f.eks. Derfor var det at se en ulv ikke et godt tegn, da man så vidste, at ens kvæg og husdyr var udsat for fare. Dette udtryk blev derfor brugt i flæng om mennesker, man ikke havde lyst til at se, og altså tit mennesker, man ikke ønskede at omgås. Det var derfor ikke en god ting, at være ulveset, ligesom det i dag ikke er en god ting at være ugleset.

Ulven uddøde og uglen overtog udtrykket

Da ulvene forsvandt fra Danmark blev udtrykket lidt udvandet at bruge. Derfor blev ordsproget i folkemunde lavet om til “at være ugleset”, da uglen med rimelig lethed kunne overtage pladsen fra ulven i det mere mystiske henseende. Ugler sås som mystiske dyr, der holdt til i natten, og da ordlyden af ugler er tæt på ulv (som i sønderjylland blev kaldt “uller” i flertal) var ordsproget nemt ændret.

Ugleset bruges sjældent i dag

Selvom udtrykket er gammelt og velkendt indenfor den danske sproghistorie, er det ikke et udtryk, der har fulgt meget med i sprogkulturen. Det er derfor ikke alle der kender udtrykket i nutidens Danmark, og især unge mennesker ved ikke, hvad udtrykket dækker over. Dette ordsprog er derfor en af de gode gamle talemåder, vi med høj sandsynlighed kommer til at miste i fremtidens Danmark, hvor det nok går i glemmebogen. Indtil da må vi more os med det, så meget vi kan, og du kan f.eks. se vores sjove t-shirt med at være ugleset. Ellers har vi selvfølgelig også vores udvalg af plakater, hvor udtrykket også har indfundet sig, og hvis du mere er typen der kunne tænke sig udtrykket på væggen derhjemme, så kan vores ugleset plakat være perfekt for dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *